keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Dallas

Kolmen päivän visiitti lapsuuden hitti tv-sarjan (en seurannut, rävelsin matchboxeilla ja tiesmillä legoilla, mutta tunnari soi edelleen korvissa) maisemissa on takanapäin. 6h ajomatka Memphisiin meneillään.

Dallas vaikutti ja myöskin oli ihan asiallinen kaupunki. Melko rauhallista kauttaaltaan, ilman sen kummempia ihmeellisyyksiä. Väestörakenne poikkesi melkoisesti aiemmin jenkeissä eteen osuneesta ja puhekieli oli hitusen ihmeellisempää. Visiitit Downtownilla, Arlingtonin hautausmaalla ja Stockyardilla Forth Worthissa. Kaikki käymisen arvoisia. Stockyardeilla on käyty karjakauppaa ties mistä asti ja seutua on ylläpidetty suurinpiirtein viime vuosituhannen alkupuolen hengessä. Arlingtonissa poikettiin retkikunnassamme olevan HC-Pantera fanin pyhinvaelluskohteella, edesmenneen kitaravirtuoosin Darrell "Dimebag" Lance Abbottin haudalla. Downtownilla ihmeteltiin kulmia, joilla John Fizgerald Kennedy veteli viimeiset hengenvetonsa.

Dealey plazalla pälyillessämme ikkunaan, josta Lee Harvey Oswald edesmenneen presidentin surmasi, ilmeistyi paikalle "matkaopas", joka avasi murhaa sitä tutkineen Warrenin-komission virallista "totuutta" syvemmälle. Salaliittoteorioita Kennedyn murhasta on iso liuta ja epäiltyjä aina FBI:sta mafiaan, Kuubaan, Neuvostoliitoon, Dallasin poliisiin, ja lukuisiin muihin instansseihin ja niiden yhdistelmiin. Yhdistävä tekijä lähes kaikilla salaliittoteorioilla on, että Lee Harvey Oswald oli pelkkä sätkynukke. Tämän tiesi myös oppaamme. Varsin seikkaperäisessä perehdytyksessään hän osoitti asfaltiin maalatut ruksit, jotka osoittivat paikkoja joissa Kennedy otti osumaa. Ensimmäinen osuma tuli takaa ja ampujana toimi Oswald. Hengen vienyt toinen osuma tuli etuoikealla olleen aidan takaa ja ampujana oli mafian "hitman" (ohessa kuva aidan takaa. Aitalaudassa olevassa reiässä näkyy paikka, jossa toinen ja kuolettava laukaus poksahti Johnin kallosta takaraivon Lincolnin takaloosterille). Hylsyjä löydettiin välittömästä ympäristöstä toistakymmentä. Totuuden tienneet muutamat henkilöt, mm. Marilyn Monroe, kuolivat jossain määrin epämääräisissä olosuhteissa ja veivät tietonsa hautaan asti. Oswald oli vangittuna kolme päivää rakennuksessa, josta oli suora näköyhteys ampumapaikalle. Siirto osavaltion vankilaan koitui Lee Harveyn kohtaloksi, kun Jack Ruby vaiensi hänet lopullisesti. And that's the truth...Ota ja tiedä. Mainittkoon Kennedystä vielä, että hänelle pystytetty muistomerkki on harvinaisen ruma (ohessa kuva ko. betonilaatikosta, jonka sisällä musta kivilaatta).

Lämmöt olivat Dallasissakin katossa. Lähempänä neljääkymppiä ja välillä ylikin. Ilma oli huomattavasti kosteampaa kuin Nevadassa ja Arizonassa ja nesteet lähtivät kiertämään kehossa huomattavasti herkemmin. Dallasista löytyi oikein asialliset ruokapaikat. Aiemmassa tekstissä mainitsinkin jo erityisesti ketjuravintolaksi kerrassaan erinomaista lihaa kauppaavaan Texas roadhousen. Tämän lisäksi oikein kelpoa aamiaista ja hyvää kahvia tarjosi Legal grounds. Molemmille thumbs up!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti