maanantai 29. huhtikuuta 2013

MOCKBA

Ensimmäinen etappi Venäjällä alkaa olemaan takanapäin. Moskova oli hyvin erilainen paikka kuin odotin ja loppujenlopuksi melko tylsä. Kolme päivää riitti hienosti, eikä tänne tuskin ihan heti tule uudestaan lähdettyä. Yhtäkaikki tästä kylästä jäi kuitenkin hyvä mielikuva ja yllätykset oli positiivisia. Meininki ei ollut lähellekkään niin "neukkumaista", kuin se mihin olin aiemmilla Venäjän retkilläni Pietariin ja Suomen rajan tuntumaan tottunut. Moskova on siisti, venäläisille rakkaat neonvalot ja -värit, kaikenlaiset kyhäelmät, ym. on kätketty pääosin tyylikkääseen ulkokuoreen ja meininki on muutenkin yllättävän länsimaista. Kyrillisillä aakkosilla rustatut kyltit, mahtipontiset neuvostotyyliset plakaatit ja satunnaiset sipulikatot muistuttivat kuitenkin missä maassa ollaan. Ja tietysti ihmiset, jotka ovat omalla pettämättömällä tyylillään juuri niin venäläisiä kuin venäläiset voivat olla. Ystävällistä ja ihan lungia jengiä. Englantia ei tarvinnut juuri täällä ollessa jutella. Kokeilit em. lisäksi suomea tai saksaa tuli vastaus joka kerta takaisin paikallisella valtakielellä. Kun kysyit uudestaan, niin sama vastaus tuli astetta kovemmalla äänellä. Haluttuun lopputulokseen päästiin kuitenkin lähes aina. Kielikuilu tuskin tulee kaventumaan itäänpäin siirryttäessä, joten junamatkan kärkeen tulee varmaan kerrattua pari perusfraasia. Irtopisteet erittäin sujuvasti toimivasta ja kattavasta metrosta (suunnistamista helpottaa jos hallitsee kyrilliset aakkoset: opasteet ainoastaan 1.kotimaisella...)! Olihan täällä kaikki aika isoa, ydinkeskustan alueella myös hinnat. Huomenna junaan ja nokka kohti Jekaterinburgia, johon pitäisi jalkautua torstaina. Pätkä, jota Venäjältä on odotettu on vasta edessäpäin...

perjantai 26. huhtikuuta 2013

Pari ajatusta...

Tiedän, ajattelu ei sovi mulle. Kuitenkin ajatuksia matkaamisen kustannuksista ja kebapista:

Bussi Lahdesta Helsinki-Vantaan lentoasemalle n.100km=n.30€, juna Frankfurtista Wormsiin n.60km=n.35€, juna Wormsista Müncheniin n.290km=72€, Lento Helsingistä Rigan kautta Frankfurtiin n.1100km=100€ ja lento Münchenistä Moskovaan n.1970km=160€. Lentokone oli muuten ainoa noista kulkuvälineistä jossa sain palvelua. Varmaan tuosta jonkun järkevän yhtälön saa kun ottaa huomioon matkustajamäärät, sun muut. En jaksa. Onhan se ekologisempaa ajella täydellä Jumbojetillä (n.13000-15000l/h), kuin yksin henkilöautolla (7l/100km). Beats me...

Olen ihmetellyt koko pienen ikäni: miksei Suomesta saa kunnon kebapia?! Sen sijaan samalla nimellä myydän sitä iänikuista kuraa, jota allekirjoittanut ei suuhunsa työnnä kuin pakosta. Täällä Saksassa, kuten monessa muussakin manner-euroopan maassa, kebap on loisto evästä. Oikeeta lihaa, eikä mitään jauhomaustemössöä. Vaadin EU-direktiiviä vedoten feta-juustoon ja muihin vastaaviin tapauksiin.

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Gerrrrmany

Saksa on saksa. Homma toimii tarkkuudella johon ainoastaan germaanit kykenee... Reissun aloittaminen täältä oli aika ex tempore tyyppinen ratkaisu, mutta jälkikäteen tarkasteltuna loistava sellainen. Matkailijan raamattu, eli Madventuresin kansainvälisen seikkailijan opas kehoittaa aloittamaan pitkän reissun jostain tutusta ja turvallisesta ennen överimpiin mestoihin menemistä. Skandinavian jälkeen tutumpaa ja turvallista tuskin meikäläiselle löytyy. Saksassa on tullut vierailtua varmaankin reilut kymmenkunta kertaa, mutta näillä seuduilla en ole vielä käynyt. Ensimmäiset pari päivää menivät n.80000 asukkaan Wormsissa ja loppupätkä Münchenissä. Ensin mainitusta käteen jäi kirkkaimpana loistava uusi tuttavuus, aivan käsittämättömän hyvä paikallisen viinitilan valkkari (jahka pääsen kotii, tilaan laatikkotolkulla) ja mukavan pehmeä aloitus reissulle. Münchenissä oloa rasitti kuumeflunssa, mutta sen perusteella mitä ehdin ja jaksoin kierrellä on tämä tästä lähtien lempipaikkani Saksassa. Tyylikäs ja rento suurkaupunki, jossa on luonto lähellä. Harmittamaan jäi, etten ehtinyt vierailla Alppien suunnalla maisemia katsomassa, enkä Dachaussa toteamassa kuinka helvetin sekaisin voi ihmisen lapsi olla. Molemmat mestat olisi ollut n. tunnin matkan päässä. Kaupunkia tuli kuumeilusta huolimatta nähtyä yllin kyllin, laskeskelin torstaille karkeasti hieman yli 50km kävelyä :) Weißbieriä ja weißwurstiakin ehdin onnekseni maistamaan. Ennen kaikkea tuli aloitettua matka rauhallisesti, hyvässä seurassa ja hyvin leväten.

Jos jotain huonoa täytyy hakemalla hakea, niin Deutsche bahnin yliampuvat "VR-tyyppiset" hinnat ja Münchenin hostellin kustannukset vetävät tarkan markan matkaajan hiljaiseksi.

Ikävä kyllä Wormsista ei juuri kuvia tullut räpsittyä ja Münchenin kuvat korruptoitui jostain syystä kun siirtelin niitä kameralta. Onneksi pari tärkeintä pelastui, kuten speksit em. viinistä ja viinitilasta.

tiistai 9. huhtikuuta 2013

Pari sanaa valmisteluista

Matkaan lähteminen vaati yhtä sun toista. Isoin rasti oli kuitenkin päätöksen tekeminen ja kaikki muu sujui sen jälkeen enemmän tai vähemmän omalla painollaan. Kun tiesi mitä varten valmisteluja teki, niin ajoittaisista ongelmista ja etenkin loppua kohden lisääntyneestä kiireestä huolimatta oli touhutessa koko ajan pieni hymy naamalla.

Simppeliä valmisteluista teki Madventuresin poikain rustaama reppureissaajan raamattu: Kansainvälisen seikkailijan opas. Ko. opuksesta löytyy kaikki tarvittava tieto tämän tyyppistä reissua suunnittelevalle ja vähän enemmän. Tuon opuksen lisäksi tuli luettua kymmeniä matkablogeja ja muutamia aiheeseen liittyviämkirjoja. Onnekseni olen päässyt matkustamaan lyhyitä reissuja melko paljon ja mitä erilaisempiin paikkoihin. Viimeisen 7 vuoden ajan kaikki lomani on alkanut rinkka selässä ja öitä olen viettänyt matkoillani enemmän hostelleissa tai taivasalla, kuin 5 tähden hotelleissa.  Näin ollen perustuntuma reissaamiseen ja reissussa tarvittaviin kamoihin oli jo olemassa. Toki 10kuukauden yhtäjaksoinen oleskelu ulkomailla ja hillitön kiinnostus poiketa päällystetyiltä teiltä kiipeämään, sukeltamaan, jne. lisäsivät taakkaa selässä jonkinverran aiempiin matkoihin verrattuna. Lähtiessä kaikki kamani painoivat 23,5kg. Melko yleinen raja laukun painolle lennoille on 20kg. Se alittui ensimmäisellä lennolla hienosti, kun vaaka näytti 19,9kg. Tavoite on päästä vielä turhaksi osoittautuneiden tavaroiden ja erityisesti kirjojen dumppaamisen jälkeen kaikkineen alle 20kg (kirjoja on lähtiessä aika läjä matkassa trans mongolian junareissua silmällä pitäen). Yhdessä vaiheessa matkan suunnittelua otin tosissani selvää ajatuksesta, että matkan maailman ympäri toteuttaisi ainoastaan käsimatkatavaroilla. Lopulta tuo ajatus jäi hyvin kaukaiseksi, mutta kiehtoo siinä määrin, että seuraavaan reissuun saatan hyvinkin lähteä alle 10kg säkki selässä ja nesteet pakattuina läpinäkyvään pussiin, alle 100ml purnukoihin.

Omalta osaltani aloitin valmistelut karkeasti puolisen vuotta ennen lähtöä. Aloin pikkuhiljaa hankkimaan tietoa kohteista, keräämään infoa pitkään reissaamisesta ja haalimaan kamoja, joita minulla ei ollut tai ne vaativat päivitystä. Puoli vuotta ei ole yhtään liian aikaisin, hommaa riitti aivan lähtöä edeltäville minuuteille asti. Oleellisimpia juttuja jotka meinasi jäädä omalta osaltani vähän liian myöhäiseksi olivat rokotusten hankkiminen ja viisumit. Rokotteiden pistely ottaa pahimmassa tapauksessa oman aikansa, onneksi allekirjoittaneella oli pääosa jo pohjilla, joten viimeiselle viikolle jäi vain neljä. Viisumeiden anomisessa menee oma aikansa ja vaikka laitoin hakemukset Venäjälle, Mongoliaan ja Kiinaan jo helmikuussa sain passini takaisin vasta viikkoa ennen lähtöä. Päivää ennen lähtöä olisi pitänyt lähettää passi vielä Pohjois-Korean lähetystöön Berliiniin ja anoa passin kaksoiskappaletta, koska em. maan Pekingin lähetystö ei suostunut lopulta käsittelemään eurooppalaisen matkaajan viisumianomusta. Sääli, sillä matkustuslupa Pohjois-Koreasta oli meille jo myönnetty ja olisin vieraillut Pyongyangissa enemmän kuin mielelläni. Ensi keralla...

Lista asioista oli yllättävän pitkä: musiikin kerääminen mp3 soittimeen, hammaslääkäri, normi lääkäri, vakuutukset, pankkikortit, muut raha-asiat, muutto- ja matkustusilmoitukset, passikuvat, asiakirjojen skannaaminen, kamojen hankkiminen ja kuositus, lippujen varaaminen, duuniasioiden hoitaminen lähtökuosiin, auton ja asunnon myyminen, muutto, kamojen ahtaminen 4m2 varastoon, läksiäisten järjestäminen, suomenlipun ompelu rinkkaan, jne.

Kaiken kaikkiaan omat valmisteluni sujuivat kuitenkin luvattoman helposti. Asunnolle ja autolle löytyi ostajat heti kättelyssä, tavaroille löytyi edullinen varasto ennenkuin ehdin moista edes tiedutelemaan, jne. Suurin huolenaihe tämäntyyppisillä reissuilla, eli matkabudjettikin kertyi lopulta helposti. Tähän johti aikoinaan tehty kova duuni ja oikeat ratkaisut, sekä oikea aika lähteä. Leipätyössä ahkeroimalla en olisi onnistun6t omalla elämäntyylilläni budjettia kasaamaan, mutta onnekseni olen onnistunut tekemään pari ihan asiallista kauppaa. Ainoat hengenahdistusta aiheuttaneet seikat olivat kaikkien hankkimieni varusteiden ja muiden valmisteluiden kustannukset (vaikka tälläkin saralla pääsin luvattoman helpolla ja huomattavasti alle listahintojen, kiitos niille joille se kuuluu!) ja viimeiset pari tuntia ennen lähtöä kun totesin kuinka paljon things to do listaa on vielä jäljellä. Viimeisenä yönä unet jäi kohtuu vähiin, mutta vielä ei ole ainakaan tullut kovin kylmää hikeä sen suhteen että jotain olisi jäänyt tekemättä.

Valmisteluiden parasta antia oli ehdottomasti läksiäiset sekä perheen ja ystävien parissa vietetyt viimeiset hetket kotimaassa. Kiitos kaikille läsnäolleille! Vaikka reissu onkin käsittämättömän hieno juttu, niin hieno muistutus loppumetreillä siitä millä todella on merkitystä! Ja myöskin siitä, että kotiin on joskus aikanaan oikein hyvä tulla...

Syitä ja seurauksia...

Tänään lähdin ja samalla tuli noin suurinpiirtein vuosi täyteen siitä hetkestä kun tein lähtöpäätöksen tienvarressa keskellä Serbiaa. Mietin matkan lähestyessä päivä päivältä enemmän, miten tähän asti lopulta pääsin. Istuessani tällä hetkellä koneessa Rigan kautta kohti Frankfurtia, en vieläkään usko, että aion olla reissussa 10 kuukautta. Vaikka matka maailman ympäri on ollut haaveenani jo lähes niin kauan kuin jaksan muistaa, niin en olisi vielä vuosi sitten pistänyt senttiäkään kiinni sen puolesta, että reissuun joku päivä lähden. Tässä vaiheessa päätös ei tunnu enää kovinkaan erikoiselle, kyse on kuitenkin vain 10 kuukaudesta ja reissaamisesta.  Viime kevääseen asti se oli kuitenkin ainoastaan kaukainen haave, jonka olin jo osittain mielessäni haudannut. Juuri sen vuoksi olen jo tässä vaiheessa aivan äärettömän onnellinen ja melko ylpeä itsestäni. Olen saanut tästä koko prosessista irti jo aivan älyttömästi, ennenkuin olen ehtinyt edes ensimmäiseltä lennolta laskeutua.

Jokainen matka vuosien saatossa on vahvistanut haavettani. Jos en tuhansia, niin satoja tunteja olen pyörittänyt ajatusta päässäni ja paperilla. Mitä enemmän reissusta haaveilin, sitä kaukaisemmaksi se tuntui kuitenkin ajautuvan. Niin kauas, että totesin jo ääneen muutamalle ystävälleni, että turhanpäiväistä haihattelua ja tekemättä se kuitenkin jää.Tapahtumat jotka lopulta johtivat siihen, että sain kerättyä itseni ja lähdin toteuttamaan unelmaani, ovat näin jälki käteen ajateltuna vähintään hämmentäviä. Kokonaisuuteen liittyy todella paljon pieniä yksityiskohtia, sekä isoja muutoksia jotka ravistelivat lopulta sen verran tukevasti, että päätös syntyi. Merkittävimpänä tekijänä tarvitsin liudan vastoinkäymisiä, joita elämä eteeni heitti. Niiden myötä heräsin ajattelemaan. Ajattelun keskeisimpänä teemana oli "elä unelmaasi, älä unelmoi elämääsi".  Seuraavat 10 kuukautta on (ja toivon mukaan tulee olemaan) hyvin pieni osa maallista taivallustani ja elämässäni on (ja tulee olemaan) paljon tätä retkeä merkittävempiä asioita. Uskon kuitenkin vakaasti, että kokemukset ja muistot jotka tästä käteen jäävät tulevat olemaan iso syy leveään hymyyni siinä vaiheessa kun käytän taas vaippoja ja nautin päivälliseni letkun kautta.

Potkua syntyneelle päätökselle keksin loppujen lopuksi lähes kaikesta. En tiedä oliko halu lähteä muodostunut pääni sisällä jo niin vahvaksi, että jokainen aivojen saama impulssi muodostui perusteeksi matkan toteuttamiselle. Vai olivatko kaikissa kirjoissa, kuvissa, kappaleissa, ohjelmissa, keskusteluissa, jne. olleet syötteet oikeasti sen suuntaisia, että ne olisivat ohjanneet jonkun muunkin vastaavasta haaveilleen tekemään saman ratkaisun?  Tuossa ohessa muutama linkki ja kuva, jotka ovat pistäneet allekirjoittaneen ajattelemaan. Ajatuksien herättelyssä suurin kiitos kuuluu kuitenkin kaikille niille, jotka ovat vuosien saatossa kanssani reissuja heittäneet, tai aihetta sivuavia keskusteluja käyneet. Thanks! Helppoa päätöksen tekeminen ei ollut, pyörittelin ja tuijottelin virkavapaa anomustani pöydälläni useita tunteja ennenkuin kiikutin sen esimiehelleni. Vielä senkin jälkeen tuijotin kyseistä lappua pitkät tovit ja mietin mitä olin oikein tekemässä. Empimiseni tuntuu näin jälkikäteen todella tyhmälle: päätös oman unelman toteuttamisesta pitäisi kaiken järjen mukaan syntyä melko helposti. Etenkin kun ainoat asiat joista jouduin kenties luopumaan olivat rutiinit, niiden luoma tietynlainen turvallisuuden tunne ja eteneminen työelämässä. Töitä ehdin tekemään vielä useaan kyllästymiseen asti ja olen sillä saralla kuitenkin vasta täysin alkumetreillä. Rutiineista, tavaroista ja kodista luopumisesta syntyi välitön vapauden tunne, joka on ainakin tällä hetkellä niin mahtava, etten voisi vähempää kaivata yhtäkään varastoon työntämääni kilkettä tai riepua.

Lopulliset syyt syntyneeseen päätökseeni tuskin selviävät koskaan täysin itsellenikään, vaikka kuinka miettisin ja jatkaisin tätä tarinaani. Eikä syillä ole loppujenlopuksi mitään merkitystä. Lähtemiseni on jostain syntyneen kipinän ja haaveen, elämän eteen heittämien asioiden ja ympäristöstä imettyjen vaikutusten summa. Lopputulos ratkaisee: kone on ilmassa ja reissu alkanut.

Tuosta linkkiä ja tuosta.

Ja vielä pari lainausta Paulo Coelholta:

“There are moments when troubles enter our lives and we can do nothing to avoid them.But they are there for a reason. Only when we have overcome them will we understand why they were there.” ― Paulo Coelho, The Fifth Mountain

" What does the world want of me? Does it want me to take no risks, to go back to where I came from because I didn't have the courage to say "yes" to life?”  ― Paulo Coelho, Eleven Minutes

“There is only one thing that makes a dream impossible to achieve: the fear of failure.” ― Paulo Coelho, The Alchemist

"When you want something, all the universe conspires in helping you to achieve it.” ― Paulo Coelho, The Alchemist

"It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.” ― Paulo Coelho, Alchemist